To nye spesialistgodkjenninger klare

Nå kan du søke spesialistgodkjenning i CT og stråleterapi.

Publisert Sist oppdatert

Norsk Radiografforbund arbeider kontinuerlig med etablering av spesialistgodkjenningsordninger for våre medlemmer.Nå lanserer vi to nye spesialistgodkjenninger innen CT og stråleterapi. 

Norsk Radiografforbunds spesialistgodkjenning for radiografer innen Computer Tomography (CT)Grunnlag for spesialistgodkjenning innen CT Spesialistgodkjenningen skal bidra til å opprettholde og sikre kvaliteten innen klinisk bruk av CT, samt ivaretakelse av prinsipper for strålevern for pasienter og personale.  CT som modalitet har utviklet seg mye i senere år og bruksområder og omfang øker stadig. Fra internasjonale strålevernmyndigheter og fra Direktoratet for Strålevern og Atomsikkerhet er CT pekt på som betydelig bidragsyter til befolkningsdoser og en modalitet som krever høyt kompetente brukere, kontinuerlig fokus på berettigelse og optimalisering.  Godkjenningsordningen skal være ett virkemiddel for kontinuerlig sikring og opprettholdelse av nødvendig faglig nivå for utførelse av arbeidsoppgaver i henhold til kravet om faglig forsvarlighet i Helsepersonelloven §4 og i samsvar med spesialisthelsetjenesteloven § 3-10 om virksomhetens «sørge for»-ansvar for opplæring, etterutdanning og videreutdanning.

Radiografer med spesialistgodkjenning skal ha kontinuerlig fokus på egen kompetanseutvikling samt faglig formidling og kunne dokumentere dette for senere regodkjenning. Det forventes at radiograf med spesialistgodkjenning i CT har bred kunnskap om og behersker fagområder som grunnleggende CT-fysikk, teknisk kvalitetskontroll og optimalisering av undersøkelser, strålevern av pasient og personale, bearbeidelse av bildemateriale, pasientomsorg, kommunikasjon og observasjon, legemiddelhåndtering og akuttmedisinsk handlingskompetanse.

Spesialistgodkjenning innen stråleterapi Stråleterapi som fagområde har utviklet seg mye i senere år og bruksområder og omfang er økende. Spesialistgodkjenningen skal bidra til å opprettholde og sikre kvalitet gjennom økt faglig utvikling og fokus på pasientsikkerhet. Den teknologiske utviklingen gir økte muligheter til å avlevere stråledosen mer konformt og nøyaktig. Mer avanserte behandlingsmetoder og utstrakt bruk av bildediagnostiske modaliteter som PET, MR og CT fordrer høy stråleterapi- og radiografifaglig kompetanse både før og under behandling. Videre vil fremtidige, moderne teknikker som MRl inearakselerator, adaptiv strålebehandling og «plan of the day» være avhengig av at personell har spesialisert kompetanse både innen bildeopptak og tolking av bilder for å sikre pasienten en presis og sikker behandling. Demografisk utvikling vil også føre til endringer i pasientsammensetningen med mere stråleterapi til eldre pasienter og med tilhørende økning i informasjons- og omsorgsbehov. Godkjenningsordningen skal være ett virkemiddel for å kontinuerlig sikre og opprettholdelse av nødvendig faglig nivå for utførelse av arbeidsoppgaver i henhold til kravet om faglig forsvarlighet i Helsepersonelloven §4, og i samsvar med spesialisthelsetjenesteloven § 3-10 om virksomhetens «sørge for»-ansvar for opplæring, etterutdanning og videreutdanning. Stråleterapeuter med spesialistgodkjenning skal ha kontinuerlig fokus på egen kompetanseutvikling samt faglig formidling og kunne dokumentere dette for senere regodkjenning. Det forventes at stråleterapeut med spesialistgodkjenning i stråleterapi har bred kunnskap om- og behersker fagområder som strålevern, strålebiologi, pasientomsorg, kommunikasjon, observasjon og legemiddelhåndtering. Stråleterapeut med spesialistkompetanse må ha en inngående forståelse for stråleterapiprosessen. fra henvisning til fullført behandling. Dette innebærer blant annet vurdering av fiksering, valg av behandlingsteknikk, kvalitetssikring av utstyr, samt en inngående forståelse vedrørende doser til målvolum/risikoorgan/normalvev, og hvilke konsekvenser slike doser vil kunne medføre på kort og lang sikt for pasienten. Spesialist i stråleterapi skal også ha kunnskaper om oppfølging av stråleterapipasienter etter behandlingsslutt.

Alle spesialistgodkjenningene er gyldig for 5 år og må søkes fornyet innen utløp.

Her kan du lese mer om NRFs spesialistgodkjenninger

Powered by Labrador CMS