Erna mot Jonas

Interessen var stor da Erna møtte Jonas til debatt om sikring av riktig kompetanse i helsesektoren.

Det var Sykepleierforbundet og Lovisenberg diakonale høgskole som inviterte til debatt mellom statsministeren og partilederen i Arbeiderpartiet. Tema for dagen lød: «Hvordan sikre nok og riktig kompetanse i helse- og omsorgssektoren, nå og i årene fremover?»

I tidligere debatter i denne valgkampen har Jonas Gahr Støre blitt karakterisert som uklar og tam. Her fikk publikum se en helt annen Støre. Den tidligere helseministeren var tydelig og offensiv i sine uttalelser. Solberg ble hardt presset på saker som midlertidige stillinger, økt vaktbelastning for turnusarbeidere, mangel på vilje til øremerking av midler til videreutdanning av helsesøstre og på å prioritere store skattekutt fremfor økte bevilgninger til utdanningene, kommunene eller til spesialisthelsetjenesten.

Solberg lot seg ikke stresse nevneverdig, men parerte Støre med å vise til Høyres løfte om 15 000 nye helsefagarbeidere og videreutdannede sykepleiere innen 2020. Pengene som bevilges til dette, er ikke øremerket i den forstand at kommunene må bruke dem til tenkte formål, men de er ifølge Solberg «mykt øremerket», og krever søknad. Støre innrømmet å ha snudd i troen på øremerking som egnet middel, og mener nå at dette er nødvendig tiltak for å få til et skippertak tidlig nok. Han poengterte at det ellers ville være mange kommuner som ikke ville prioritere som ønsket innenfor sine trange budsjetter.

Solberg og Støre var enige om at man må jobbe for å høyne statusen til arbeid i helsesektoren. Det vil bidra til å rekruttere flere studenter. Potten med penger til videreutdannede sykepleiere som Solberg hadde snakket om for fire år siden, var det en i salen som etterlyste. Solberg svarte at videreutdannede helsepersonell skal få et løft, og ble da til publikums begeistring spontant kommentert av Støre som spurte: «Men hvor er potten, Erna?».

Under debatten kom de også inn på oppgavedeling. Støre gjentok det han har sagt ved flere anledninger, at helseprofesjonene må utnytte muligheten for mer oppgavedeling. Han advarer mot for sterkt spesialiseringsfokus, da dette kan vanskeliggjøre samarbeid på tvers. Erna pekte på behov for bedre ledelsesutdanning, og nevnte en nyopprettet helseledelsesutdanning som viktig i dette. Hun var som Støre også tilhenger av at blant annet sykepleiere med nødvendig utdanning kan overta mange av oppgavene leger gjør i dag.

Avslutningsvis ble det, som følge av spørsmål fra salen, diskutert konkurranseutsetting i sektoren, og dette i kontrast med tidligere mål om å gjøre arbeidsplassene attraktive. Solberg sa at det kun er 6,2 prosent som er konkurranseutsatt i dag. Hun sa også at det vil bli flere ansatte i de offentlige sykehusene innen alle yrkeskategorier i årene fremover. Fra Sykepleierforbundet ble det kommentert at færre ville søke seg til yrket ved økt konkurranseutsetting, og at man i Oslo kommune nå ligger på 30 prosent.

Begge debattantene mente det må tas grep for å gjøre sykepleieryrket mer attraktivt, og Støre nevnte også viktigheten av å rekruttere flere menn. Det ville bidra til utjevning av ulikheter yrker imellom og til økt status.

Presseoppbudet var stort på det som ble en interessant helsedebatt, godt ledet av Aslak Bonde i en overfylt og varm kantine på Lovisenberg.

Tekst og foto: fagsjef Håkon Hjemly, Norsk Radiografforbund

Powered by Labrador CMS