Vi tar de livsviktige bildene

Den 8. november i år er det 122 år siden Wilhelm Conrad Røntgen i 1895 oppdaget røntgenstrålene som blant annet revolusjonerte medisinsk bildediagnostikk. Allerede året etter, i 1896 - ble de første røntgenbildene tatt i Norge.

Radiografene og stråleterapeutene er de profesjonene i helsevesenet som i dag viderefører arven etter Røntgens oppdagelser. De er blant de første pasientene møter når de kommer til utredning. Bildene som radiografen og stråleterapeuter tar, er ofte avgjørende for det videre behandlingsforløpet og pasientenes prognose.

I anledning dagen lanserer vi filmen: «Vi tar de livsviktige bildene», som viser en typisk situasjon der radiograf kartlegger skadeomfang ved hjelp av en CT skanner etter en ulykke. Det gikk heldigvis bra i filmen, i virkeligheten kan situasjonen og resultatet være helt annerledes når traumatiserte pasienter havner på radiografens undersøkelses bord.

Radiografene på sykehus, røntgeninstitutt og stråleterapiavdelinger over hele landet utfører undersøkelser som resulterer i diagnostiske bilder som bidrar til å redde pasienters liv - hver eneste dag.
I tillegg til filmlanseringen markeres dagen på røntgenavdelinger og institutter over hele landet med fagdager og informasjonsstands på venterom og i vestibyler.

Internasjonalt markeres også 8. november i år med søkelys på radiografi i akuttmottak, såkalt traumeradiografi. Her er mer informasjon om den internasjonale markeringen: www.internationaldayofradiology.com

Her er også den engelske versjonen av filmen "We take the vital images" 

Powered by Labrador CMS