Takk for beredskapen

Forhandlingssjef Carl Christiand Grue Solberg.
Forhandlingssjef Carl Christiand Grue Solberg.

Jula er en spesiell høytid, og er sterkt forankret i den norske folkesjela.

Førjulstida preges av juleforberedelser som bygger opp til selve jula, og desember er derfor en helt spesiell måned for nordmenn flest. Gaver skal kjøpes. Juletrær skal pyntes. Hver by, hver bygd og hver familie har sine særegne ritualer de gjennomfører for å komme i den rette stemningen.

Overordnet er jula preget av vår kristne kulturtradisjon, men våre eldste juletradisjoner har røtter tilbake til norrøn tid.

En juridisk «julefunfact» er at det på 900-tallet i Gulatinget ble nedfelt en lov om julebrygging av øl. Både husbonden og husfrua var pålagt å brygge tilstrekkelig med øl slik at det holdt hele julesesongen gjennom. Lovbrudd ble straffet i form av bøter til biskopen.

I nyere tid har mange etablert sterke bånd til ikoniske disney-tegnefilmer og Knut Risans karakteristiske prestasjoner i klassikeren «Tre Nøtter til Askepott».

Nettopp av disse grunner er det på sin plass å minne om at mange setter til side egne tradisjoner og ritualer for å kunne sikre Kongeriket nødvendig beredskap og kritiske funksjoner også i jula.

Mens julefreden er i ferd med å senke seg over det ganske land forbereder mange seg på å gå på jobb også i løpet av jula. Enkelte synes dette er helt greit, mens andre motvillig har satt til side egne behov for å sørge for at vaktplanene går opp.

Dette ønsker jeg på vegne av det norske folk å takke for.

Jeg vil oppfordre alle til å sende de uunnværlige blant oss en ekstra tanke under høytiden, og være bevisst det arbeidet som legges ned mens folket for øvrig tar juleferie.

Så skal undertegnede og alle de som jobber med forhandlinger på vegne av norske radiografer bidra til bevisstgjøring rundt dette, samt sørge for å minne arbeidsgiver på viktigheten av arbeidet som legges ned om han mot formodning skulle glemme det.

Powered by Labrador CMS