Radiografiens dag

Publisert Sist oppdatert

Den 8. november i år er det 127 år siden Wilhelm Conrad Røntgen oppdaget røntgenstrålene, noe som revolusjonerte den medisinske bildediagnostikken. Året var 1895, og allerede i 1896 ble de første røntgenbildene tatt i Norge.

Radiografene og stråleterapeutene er de profesjonene i helsevesenet som i dag viderefører arven etter Røntgen. Radiografene er blant de første pasientene møter når de kommer til utredning. Bildene de tar, er ofte avgjørende for det videre behandlingsforløpet og pasientenes prognose.

Filmen «De livsviktige bildene» viser en typisk situasjon der radiograf kartlegger skadeomfang ved hjelp av en CT-skanner etter en ulykke. Det gikk heldigvis bra i filmen.

Radiografene på sykehus, røntgeninstitutter og stråleterapiavdelinger over hele landet utfører undersøkelser som resulterer i diagnostiske bilder som bidrar til å redde pasienters liv – hver eneste dag. Dagen markeres på røntgenavdelinger og institutter over hele landet med faglig program og informasjonsstands på venterom og i vestibyler.

Internasjonalt markeres også 8. november. I år med søkelys på sikkerhet, med slagordet At the forefront of patient safety. Her finner du mer informasjon om den internasjonale markeringen:
World Radiography Day | ISRRT

Powered by Labrador CMS