Det viktigste nå er å komme raskt i gang med vaksineringen

Vi har registrert debatten om AstraZeneca vaksinen de siste dagene og hvorvidt den bør tas i bruk på helsepersonell eller ikke. Norsk Radiografforbund har som utgangspunkt at det viktigste nå er at en kommer raskt i gang med vaksinering i Norge, og at radiografer og annet helsepersonell naturlig prioriteres til vaksiner.

Publisert Sist oppdatert

Nå får helsepersonell en opp - prioritering i vaksinekøen - noe vi som forbund har etterlyst fra helsemyndighetene. Vi er fornøyd med at antall doser til helsepersonell i sykehusene nå har økt. Vi har ikke noe grunnlag for å si at den ene typen vaksiner skal foretrekkes før den andre; alle tilgjengelige vaksiner er godkjent av helsemyndigheter i Norge og EU.

AstraZeneca-vaksinen bygger på velprøvd vaksineteknologi; mens vaksinene fra for eksempel Pfizer/Biontech bygger på nyere teknologi. De to sistnevnte vet man beskytter mot alvorlig sykdom, mens det har vært noe diskusjon rundt tallene fra AstraZenica, i hovedsak knyttet til beskyttelse mot ulike mutasjoner. Likevel er FHI tydelige på, ifølge for eksempel VG, at det ikke er noen holdepunkter for å si at den beskytter mindre mot alvorlig sykdom og død. Vi må derfor gå ut fra at alle tre typene vil bidra til at radiografer og annet helsepersonell kan stå bedre rustet gjennom pandemien.

Som ved tidligere pandemier vil vaksinering av befolkningen og helsepersonell være veien ut mot et normalisert samfunn.

Powered by Labrador CMS