Jubileumskronikker

I år er Norsk Radiografforbund 50 år. I den forbindelse har vi invitert en rekke personer som har vært sentrale innen NRF og/eller fagets utvikling, til å skrive kronikker der de ser tilbake på en del av forbundets eller fagets historie. Artiklene blir publisert i Hold Pusten og på holdpusten.no.

Publisert Sist oppdatert

Norsk Radiografforbund blir til!

Av Tine Iwe Thorsteinsen og Turid Langli

De første røntgenografene, som var tittelen som ble brukt før «radiograf», i Norge ble utdannet i 1972 fra Oslo Kommunale Røntgenografskole. Skolen startet 1. januar 1970 og var lokalisert i Heimdalsgaten 14. I 1973 flyttet skolen til Ullevål sykehus.

Turid Langli og Tine Iwe Thorsteinsen.
Turid Langli og Tine Iwe Thorsteinsen.

Vi var blant elevene på det andre kullet, som startet i august 1973. Undervisningsleder Astrid Bjerland ivret etter at vi skulle organisere oss, noe vi på det tidspunktet ikke helt forsto hensikten med. Men etter noen måneders jobberfaring og etter å ha deltatt på en verdenskongress for radiografer i Madrid i 1973 var tiden moden.
Les hele kronikken på holdpusten.noMammografi – fra konvoluttfilm til kunstig intelligens

Åsne Sørlien Holen (Msc), Anne Kathrin Ertzaas (Msc) og Solveig Hofvind (ph.d), alle radiografer ved Kreftregisteret

Mammografiens historie illustrerer en rivende utvikling, fra de første bildene av ablaterte bryst i 1913 og fram til å dag, hvor mammografi er den fremste screeningmetoden for å oppdage brystkreft og vi bereder grunnen for at kunstig intelligens kan tyde mammografibildene våre.
Les hele kronikken på holdpusten.no

Powered by Labrador CMS