Sommerhilsen

En aldri så liten sommerhilsen, nå som roen har lagt seg over kontoret. Nesten ingen telefoner, og kun et fåtall e-poster. Det kan virke som om alle er gått i sommerdvale, selv om mange av våre medlemmer jobber for fullt og vel så det.

​​​
Aktiviteten rundt om i avdelingene er nok noe redusert, men det er også antall personell. Så de som er igjen opplever nok hverdagen vel så stressende som ellers. Sykdom og lidelser tar ikke sommerferie. Krav til utredning, behandling og oppfølging står i kø, spesielt innenfor kreftområdet med innføring av de ulike pakkeforløpene. På tross av ferietid, sektoren går ikke på tomgang.

Fredag 5. juni fikk helseministeren overlevert sluttrapporten fra evalueringen av Mammografiprogrammet. På oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet har Forskningsrådet gjennomført en forskningsbasert evaluering av screeningsprogrammet. Nytten av mammografiscreeningen har i løpet av de siste årene vært flittig diskutert, og tilbudet er til dels faglig omstridd. Så i 2007 fikk Forskningsrådet i oppdrag å evaluere effekten av Mammografiprogrammet. Evalueringsarbeidet har gått grundig til verks, og konkluderer med at målet om 30 prosent redusert dødelighet av brystkreft så å si er nådd. Med andre ord, de politiske målsettingene er innfridd. Men en konkludere også med høy grad av overdiagnostisering og overbehandling, idet screeningsmetoden (mammografibildene) også avdekker forstadier til kreft, tilstander som er vanskelig å klassifisere innenfor kategorien «dødelig» eller «ikke dødelig», og dermed stiller krav til oppfølging og behandling. Resultatet av evalueringsrunden er av stor interesse og kommer nok til å trigge de faglige diskusjonen ytterligere. Fra mitt ståsted kan det virke som mammografi som screeningsmetode også innfrir metodekravet. Høy kvalitet i det billeddannende er avgjørende for resultatene, og jeg oppfordrer de av våre medlemmer som jobber innen screeningen til å delta aktivt i arbeidet med å videreutvikle kvaliteten i Mammografiprogrammet.

Ny helse- og sykehusplan er i støpeskjeen. I løpet av høsten kommer regjeringen til å legge frem en Stortingsmelding om saken. Også dette skaper diskusjoner både faglig og politisk, men ikke minst skaper det engasjement blant befolkningen i distriktene. Diskusjonen om vilkår for medisinsk og kirurgisk akuttberedskap er utfordrende, det samme er diskusjonen om hva som er å anse som et lokalsykehus, og hvilke oppgaver som skal tillegges lokalsykehusene å utføre. Helseministeren er klar i sin tale. Ny sykehusplan skal beskrive pasientenes helsetjeneste, der struktur og organisering skal tilpasses pasientenes ønsker og behov. Et helsevesen tilpasset brukerne, pårørende og kvalitetsbevisste pasienter er utfordrende, både for helsebyråkratene og profesjonene, men ikke minst for politikerne lokalt og sentralt. Det stilles krav til holdningsendringer og kulturell omveltning når maktbalansen forskyves fra det profesjonsrettede tjenestetilbudet til et brukerorientert helsevesen. Pasientene, brukerne og de pårørende ønsker et helhetlig helsevesen, der psykiatri, somatikk og rus er samordnet, der kropp og sjel ikke er splittet, og der strukturer ikke skaper barrierer mellom primærhelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten, mellom helseforetakene, sykehusene og avdelingene, eller mellom personellgruppene. Ønsket er en sømløs helsetjeneste tilpasset den enkelte bruker, uavhengig av interessekonflikter mellom profesjoner og lokalpolitikere. Dette utfordrer det bestående, og i et slikt perspektiv kommer de tilpasningsdyktige sykehusene til å overleve. Innovasjonsevne og endringskompetanse kommer til å bli avgjørende. Ledere på alle nivåer kommer til å bli utfordret, det samme vil profesjonenes interesser bli.  Ny helse – og sykehusplan kommer til å skape diskusjoner, så det er med stor interesse å se hvordan utformingen blir idet saken legges frem for Stortinget i løpet av høsten. ​

Også arbeidslivet er preget av krav til omstillinger og endringer. 1. juli ble vesentlige områder i arbeidsmiljøloven endret. For forbundet er det av stor interesse å følge med hvordan disse endringene kommer til å slå ut innenfor de arbeidsområder der våre medlemmer har sitt virke. Spesielt er det av interesse å følge med i hvordan endringene i arbeidstidsbestemmelsene og bruk av midlertidighet kommer til å påvirke arbeidsvilkårene for våre medlemmer. Mer informasjon om de konkrete endringene som trådte i kraft 1. juli finner dere her>>

Ønsker dere alle en riktig god sommer!

Powered by Labrador CMS