Ønsker tydliggjøring av radiografrollen i EU-direktiv

Radiografenes unike kompetanse innen spesielt strålevern må synliggjøres bedre i kommende EU-direktiv, mener EFRS.


I januar 2014 publiserte EU-kommisjonen det siste Euratom-direktivet om grunnleggende sikkerhetsstandarder, i forhold til ioniserende stråling. Dette er bindende for alle 28 medlemsstater og må implementeres i nasjonal lovgivning innen 6. februar 2018. Dette direktiv opphever fem foregående direktiver og søker å både modernisere og harmonisere EUs strålingslovgivning ved å dekke alle kilder til potensiell eksponering i ett dokument.

Dette er den ene og eneste mulighet for nasjonale forbund å ha påvirkning i denne viktige strålevern lovgivningen (som ikke kan revideres igjen før på flere tiår), og å sikre at radiografen er klart identifisert i sine lands lovgivning og med riktig definerte juridiske ansvar.

Det som er kritisk ved denne versjonen er at profesjonen radiograf er så å si fraværende i EU sin tekst. Profesjonen regnes inn under annet helsepersonell en rekke steder, hvor det naturlige ville være at de ble nevnt særskilt og utenom annet helsepersonell med mindre aktuelle profesjoner. Som for eksempel i artikkel 4 (side 66) der EU definerer "utøveren" som lege, tannlege eller annet helsepersonell som har rett til å ta klinisk ansvar for en individuell medisinsk eksponering i henhold til nasjonale krav. Det bør også eksplisitt nevnes radiografer adskilt fra 'andre fagfolk', f.eks "Utøveren" som lege, tannlege, radiograf eller annet helsepersonell som har rett til å ta klinisk ansvar for en individuell medisinsk eksponering i henhold til nasjonale krav.

EFRS har derfor utarbeidet ett dokument med forslag til hva man nasjonalt bør iverksette for å gjøre aktuelle myndighet oppmerksom på svakheter og mangler i EU-direktivet. Slik at radiografenes unike nøkkelrolle hva gjelder kompetanse innen spesielt strålevern synliggjøres.

Referanser
EU-kommisjonen (2014). Rådsdirektiv 2013/59 / Euratom. Tidende EU. 14 januar
 dir_2001_83_cons_2012_da

Powered by Labrador CMS