Kommentarer til strålevernets rapport 2014-5

Norsk Radiografforbund er svært positiv til at Statens Strålevern har kartlagt innholdet av strålevernundervisningen for helseprofesjoner som er involvert i arbeid med medisinsk strålebruk.

​De funn rapporten viser til, tyder på at en slik kartlegging var nødvendig og på høy tid å få utført. For radiografutdanningene er funnene strålevernet har gjort sammenfallende med hva Norsk Radiografforbund avdekket i vår evaluering av innholdet i utanningene.


Norsk Radiografforbund støtter strålevernets forslag om en harmonisering av radiografutdanningenes fagplaner hva gjelder innhold og gjennomføring av strålevernundervisning. Fagplanene er viktige informasjonskilder både for studentene, utdanningene og for virksomhetene. Derfor er det viktig at fagplanene gir en tydelig beskrivelse av omfang og nivå på det faglige inholdet i et utdanningsprogram.


Kartleggingen av det formelle innholdet i strålevernundervisningen til aktuelle legegrupper og sykepleiere viser svært nedslående resultater. Det er for Norsk Radiografforbund meget betenkelig at volumet på strålevernundervisning er så lavt for disse yrkesgruppene.


Flere EU-land har krav til ulike grupper helsepersonell om en viss CPD (kontinuerlig profesjonell utvikling/læring). Norsk Radiografforbund mener det vil være en styrke for opprettholdelse av strålevernkompetansen hos aktuelle helseprofesjoner ved å innføre tilsvarende krav i Norge.


Norsk Radiografforbund vil påpeke viktigheten av å nyttiggjøre seg radiografenes kompetanse hva gjelder kvalitetskontroll av medisinsk teknisk-/radiologisk utstyr, selv om det i de senere år har kommet til medisinske fysikere.


 Kommentarer - strålevernrapport 2014-5

 Statens Strålevern - innspill rapport - strålevern i utdanningene


Powered by Labrador CMS