Klinisk beslutningsstøttesystem i bildediagnostikk

Forum for Ledelse og Servicedesign i Bildediagnostikk (FLSB) arrangerte seminar i forkant av Høstmøte, og årets tema var klinisk beslutningsstøttesystem (KBS) i bildediagnostikk - Evidensbasert prioritering eller dårlig begrunnet uniformering?


Forum for Ledelse og Servicedesign i Bildediagnostikk (FLSB) er en profesjonsuavhengig interesseorganisasjon, som siden stiftelsen for 6-7 år siden har arrangert en rekke dagseminarer med temaer aktuelle for involverte innen medisinsk bildediagnostikk. Bakgrunnen for opprettelsen av organisasjonen var at man så ett behov for å kunne ta opp tverrprofesjonelle og strategiske temaer uavhengig av profesjonsforeninger.

Årets møte ble arrangert i forkant av Høstmøtet, og hadde tema klinisk beslutningsstøttesystem (KBS) i bildediagnostikk. Her hadde man også en undertittel i form av spørsmålet; Evidensbasert prioritering eller dårlig begrunnet uniformering? Til tross for sammenfall i tid med TEKNAs innovasjonskonferanse innen bildediagnostikk, var det hele 48 deltakere på seminaret til FLSB.

Under seminaret ble temaet belyst fra ulike perspektiver, både fra brukere, utviklere og myndighetsnivå. Hvordan bør KBS fungere for brukeren? Hva bør være grunnlaget for vurderingene i ett KBS? Hva tenker myndighetene om KBS? Lederen for RCR Guidelines Working Party publikasjonene iRefer og IGuide, var innledende foreleser, og orienterte om pågående arbeid med utarbeidelse av deres elektroniske KBS. I løpet av dagen ble det også presentert og diskutert ulike sider ved utarbeidelse og effekt av nylig utarbeidede retningslinje for bruk av bildediagnostikk ved ikke traumatiske muskel og skjelettlidelser.

Hva var så min konklusjon etter å ha hørt alle foreleserne og den avsluttende rundebordskonferansen? Jeg sitter igjen med inntrykket av at KBS er etterspurt, og at man mener å kunne få en gevinst i form av mer treffsikker henvisning til bildediagnostikk. Tradisjonelle retningslinjer i papir eller pdf-form blir i svært liten grad brukt, og en allmennlege har trolig rundt 80 slike på sitt kontor fra før. Ett elektronisk KBS må ikke medføre ekstra og tidkrevende arbeid for henviser, og helst ikke noe ekstra klikk i det hele tatt for å bli brukt. Det må være integrert i det systemet henviser benytter, og basert på dennes utfylling i pasientens journal gi sanntids evidensbaserte råd og evalueringer av valg.

Etter seminaret var det generalforsamling i FLSB, med orientering om aktivitet, økonomi og valg av nytt styre. Alle i styret ønsket å fortsette, og medlemmene er Aslak Aslaksen (leder), Lars Borgen (nestleder), Jarl Jakobsen, Karin I. Steen og Arnstein Hodne. Under generalforsamlingen kom det flere gode forslag til tema for neste års møte. Ett hovedtema som mange støttet opp om var kvalitetssikring innen bildediagnostikken, hvor en ser for seg aktuelle undertemaer som blant annet clinical audit, dobbelgranskning, CPD, diagnostisk treffsikkerhet, implementering av EURATOM BSS.

Håkon Hjemly – Fagsjef Norsk Radiografforbund

Powered by Labrador CMS