Innovasjon i bildediagnostikken

Sammendrag fra konferansen


Mandag 19. oktober arrangerte Tekna i samarbeid med Norsk Forening for Medisinsk Fysikk og Norsk Radiografforbund en konferanse der de satte søkelyset på innovasjonsprosessene i bildediagnostikken, og hvordan teknologien endrer arbeidshverdagen og kompetansebehovet.
Konferansen var rettet mot medisinske fysikere, radiologer, radiografer, innkjøpere, driftsansvarlige, forskere og leverandører innen fagområdet.

Innovasjon er fornyelse; nyskapning; forandring; nye produkter, tjenester eller produksjonsprosesser; å bringe fram endringer i måten økonomiske goder eller andre verdier blir produsert på. Innovasjon er en betegnelse på menneskeskapt endring av verdiskapende aktiviteter.

Store norske leksikon

De ulike sesjonene:

Innovasjonsprosesser
Atle Bjørnerud, professor ved fysikkinstituttet på Universitetet i Oslo og leder for en forskningsgruppe ved Oslo universitetssykehus, startet denne sesjonen med å snakke om veien fra idé til klinisk praksis. Programutvikling for diagnostikk, patentering, samt forskning versus kommersialisering var blant temaene han var innom.

Mats Danielson, professor ved instituttet for medisinsk bildefysikk på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm, presenterte en ny type detektorteknologi som vil gjøre det mulig å redusere dosene. Han snakket også om klinisk relevans og trender i utviklingen av bildediagnostikken.


Innovasjon og organisasjonsendringer
Anne Catrine Trægde Martinsen, diagnostikk-fysiker og CT-forsker, leder regional fysikertjeneste HSØ og førsteamanuensis II i fysikk ved Universitetet i Oslo innledet denne sesjonen med foredraget Teknologens rolle på sykehuset og samarbeid på tvers av profesjonene. Hun fremhevet viktigheten av å samarbeide om å utvikle gode protokoller både for undersøkelse og kontroll av pasienten.
Hun viste til et prosjekt ved OUS der de hadde innkalt leger fra hele landet for å diskutere hvordan man best kan utrede leverpasienter med CT. Best mulig utredning har stor betydning for pasientens videre behandling, og det er viktig at man etablerer felles fora der man kan diskutere og utvikle gode protokoller til beste for pasienten. Hun trakk også en parallell til lignende diskusjoner rundt bruken av ultra lavdose CT som erstatning for tradisjonell røntgen thorax.

Hun presiserte viktigheten av multidisiplinært samarbeid i moderne bildediagnostikk, kvalitetssikring av utstyr og kunnskap om den teknologiske utviklingen og hvordan denne påvirker daglig praksis.
Morten Møller, utdannet radiograf og jobber som fagkoordinator medisinsktekniskutstyr-areal, seksjon for teknologisk drift, avdeling for radiologi og nukleærmedisin (ARN) ved OUS, holdt foredraget Radiografens ukjente sider – erfaringer fra Seksjon for teknologisk drift ved OUS. Seksjonen ble etablert for å avlaste personell med ansvar for pasientdrift i Avdeling for radiologi og nukleærmedisin (ARN). Han understreket viktigheten av et godt samarbeid og at det holdes jevnlige møter både med interne avdelinger og eksterne aktører.

Bjørn Hoffmann, professor i medisinsk etikk ved Universitetet i Oslo holdt foredraget Når det usynlige blir synlig: Utfordringer i moderne bildediagnostikk. Han snakket om betydningen av pålitelige og ikke-pålitelige tester, og hvordan tilfeldige funn kan være nyttige, unyttige eller skadelige.
Overdiagnostikk er oppdagelse og behandling av en tilstand som ikke ville hatt konsekvenser for pasienten. Dette er dårlig bruk av ressurser og utsetter pasienten for unødvendig behandling.

Knut Håkon Hole, overlege Phd, fagansvar for MR ved Oslo universitetssykehus, holdt foredraget Hvordan kan vi utvikle bildediagnostikken til å møte presisjonsmedisinens utfordringer. Tidligere var det en antatt homogenitet når det gjelder kreft, og alle pasienter ble gitt ganske lik behandling. Ny teknologi fanger opp og viser heterogenitet i kreftsvulster. Dette gjør det mulig å tilpasse behandlingen til hver enkelt kreftpasient. Den nye teknologien stiller større krav til kompetanse og større grad av tverrfaglighet på tvers av profesjonene på sykehuset slik at man kan få rask tilgang på nødvendig kunnskap og kompetanse.

Geir Andre Pedersen og Liv-Inger Stenstad, radiografer ved St. Olavs Hospital holdt foredraget Fremtidens operasjonsrom (FOR): Nye metoder, innovasjon og jobbglidning. FOR er en arena for forskning – og utvikling, og er et samarbeid mellom St. Olavs Hospital, Universitetet i Trondheim og NTNU. Hensikten er å øke omfang og kvalitet i klinisk og teknologisk forskning og innovasjon.  I tillegg til utdanning og formidling er læring i elektromedisinsk utstyr viktige oppgaver. FOR utformes slik at det kan brukes både til forskning, blant annet med dyreforsøk, og behandling. Det legges også til rette for bildeveiledet minimal-invasiv kirurgi, virtuelt undersøkelsesrom og felles beslutningsstøtte. Behandling kan klargjøres og settes i gang før pasienten kommer inn.

Debatt: Teknologiens plass i helsevesenet
Så var det duket for debatt. Temaet var: Hvordan imøtekomme utfordringene i helsevesenet i fremtiden? Hvordan skal vi håndtere behovet for økt kapasitet og effektivitet? Deltagerpanelet var enige om at for å kunne møte utfordringene fremover må vi bli flinkere til å kvalitetssikre og jobbe mer tverrfaglig på tvers av profesjonene.

Debatten ble ledet av Hans Flaata i NRF. Panelet besto av:
Olav Haraldseth (NTNU), Ragnar Nortvedt (Medviz), Kathrine Myhre (Oslo Medtech) og Lise Lyngsnes Randeberg (Tekna).

Powered by Labrador CMS