Bruk av CT og diagnostisering av hjerneslag i ambulanse

Prosjektet i Østfold vekker interesse og det gis honnør, men et av innleggene på twitter rettes mot NRF med utsagn om å være opptatt av egen profesjon. Det er derfor på sin plass å si noe om våre interesse i denne saken.


Nyheten om prosjektet i Østfold, der en prøver ut CT og diagnostisering av hjerneslag i ambulanse har vært publisert på Twitter. Prosjektet vekker interesse og det gis honnør, men et av innleggene rettes mot Norsk Radiografforbund med utsagn om å være opptatt av egen profesjon. Det er derfor på sin plass å si noe om våre interesse i denne saken.

Strålevernloven er ikke til for å beskytte profesjoner, men for å sikre riktig bruk av stråling. Strålevernets ferske undersøkelse av aktuelle profesjoners opplæring og kompetanse innen strålevern, viste at radiografer med sin kunnskap, står i en særstilling for å kunne sikre riktig bruk av stråling. Dette er ikke overraskende for Norsk Radiografforbund, da opprettelse av profesjonen radiograf nettopp var økt behov for kunnskap innen strålevern og bruk av stråling i den kliniske bildediagnostikken.

I forbindelse med Norsk Luftambulanses planer om å prøve ut CT i ambulansetjenesten, hadde Norsk Radiografforbund ved forbundsleder Anna Pettersen og fagsjef Håkon Hjemly møte med prosjektledelse i april 2013. Her ble Norsk Radiografforbund orientert om planene for prosjektet. Det ble fra forbundets side informert om modaliteten CT, og de utfordringer vi forutså ved å ta i bruk CT i en ambulanse. En CT av den mobile typen som skal benyttes i ambulansetjenesten, har begrensninger i hvor gode bilder den kan fremstille. Å få til gode bilder, med laves mulig stråledose, i situasjoner hvor både bil og pasient kan være i bevegelse, vil være utfordrende. Etter vårt syn bør personalet som skal betjene apparaturen både ha kunnskap om CT som modalitet, og kompetanse innen bildedannelse og bildebehandling. 

Fra Statens Strålevern har vi fått opplysninger om at Norsk Luftambulanse har vært i tett dialog med de om utprøving av CT i ambulanse, og godkjenning fra Statens Strålevern er gitt med spesielle vilkår basert på opplysninger i søknadsprosessen. Det synes klart at det ikke vil bli benyttet radiograf eller person med tilsvarende kunnskaper innen strålevern og bruk av apparatur i dette prosjektet, men det stilles krav til opplæring for at prosjektet kan gjennomføres innenfor rammer gitt fra Statens Strålevern.

Norsk Radiografforbund vil følge med på hvordan prosjektet utvikler seg og de resultater som fremkommer. Målsetningen om å benytte CT tidligst mulig for raskere å kunne stille diagnose og starte behandling av pasienter med hjerneslag, anser vi som svært viktig. Forbundet støtter opp om prosjektet, og vi håper at en lykkes med utprøvingen av CT i ambulanse. Resultatet av prosjektet er av stor interesse, og vi kommer til å følge med i den videre utviklingen, da vi anser bruk av CT som en viktig del av vårt fagområde.  


Anna Pettersen
forbundsleder
30.10.2014

​​​

Powered by Labrador CMS